De.Kons


Ludistični performans za dva igralca, kitarista in publiko.


HALLE 2007 - najboljša predstava festivala!


De.Kons - video


"De.Kons je tako predstava, ki ni zanimiva - in tudi virtuozna, kratkočasna, pomenljiva - samo znotraj polja improvizacijskega gledališča, temveč zastavlja vprašanja, ki se dotikajo sodobnega razumevanja performativnega kot takega, in si zato zasluži vso pozornost." - Blaž Lukan, DELO


"Ludistični performans v izvedbi Gregorja Modra in Sonje Vilč je kar pokal po šivih od besne igrivosti in iskrivosti." - Radio Študent


"Tra-la-la!" - Hans-Georg Gadamer


De.Kons črpa iz avantgardnih tradicij in commedie dell`arte. De.Kons je eksplozivna zmes dadaizma, konkretne poezije, teorije jezika in starega dobrega klovnovstva.


De.Kons je fizično gledališče in je igra z jezikom.
Celotno besedišče klovnovskih likov, ki se tepeta za kocko, se skrivno ljubita za valjem, se bojita gospoda v prvi vrsti, lovita čelista in se žogata s plastičnimi kroglicami, je namreč sestavljeno iz enega samega stavka, ki ga dobita od občinstva. Igrivo ga razstavljata na kosce in sestavljata nov, predstavi lasten jezik. De.Kons postavlja temeljno vprašanje: “Ste prepričani, da govorite svoj jezik?”


S svojo izvirnostjo, improvizacijsko virtuoznostjo in živim stikom z občinstvom je De.Kons že navduševal najrazličnejše obiskovalce doma in po svetu. Po premieri v Berlinu (2007) so sledila številna gostovanja po mednarodnih odrih od Stockholma do Skopja, ter nagrada za najboljšo predstavo festivala v Halle-ju.


Koncept in igra: Gregor Moder, Sonja Vilč
Glasba: Guido Saremba
Kostumi in scena: Katarina Zalar
Luč: Maja Dekleva Lapajne
Produkcija: KUD France Prešeren
Premiera: marec 2007, Berlin
Predstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.