CD lahko naročite na naslovu k.narobov@gmail.com. Skupaj s poštnino stane 12 EUR.
Vključuje pesmi Men je fajn, Supermama superžena superženska, Čist po prstih, Tu smo doma, Samo navzgor!, Nimam časa zate, Še nam gre in Pod vodo.


Avtorici: Alenka Marinič in Maja Dekleva Lapajne
Metalofon, bariton ukulele, soprano ukulele, harmonika, kazu, glas: Alenka Marinič
Harmonika, soprano ukulele, metalofon, glas: Maja Dekleva Lapajne
Snemanje: Jaka Berger
Miksanje in mastering: Jaka Berger in Jure Gruden
Fotografije: Špela Škulj
Oblikovanje: Katarina Zalar
Snemano junija 2018 v Pocket Teatru v Ljubljani.
Hvala: Andreja Rauch Podrzavnik, Borut Cajnko, Justin Durel, Jaša Jenull, Gregor Kamnikar, Tomaž Lapajne Dekleva, Gregor Moder, Samo Oleami, Jelena Oleami, Barbara Polajnar, Zanda Priedite, Maja Smrekar, Eva Š. Maurer, Sara Šoukal, Sonja Vilč ter Pocket Teater Studio in Ministrstvo za kulturo


Pod vodo je avtorski projekt Alenke Marinič in Maje Dekleva Lapajne, ki ju družijo poglavitna obdobja skupnega ustvarjanja v okviru Kolektiva Narobov ter tesen prijateljski odnos. Skupna jima je tudi pozicija, v kateri sta se znašli kot ustvarjalki: generacija srednjih let, ki ne ujame več starih socialnih ugodnosti, obenem pa ne spada v kategorijo perspektivnih “mladih umetnikov”, mami majhnih otrok, samozaposleni v kulturi, prekarni delavki, srednji razred v izginjanju oziroma drsenju navzdol, ženski. V širšem kontekstu pa ustvarjalki v obdobju varčevalnih programov in razgradnje socialne države, v obdobju naraščanja neenakosti v Sloveniji, v Evropi in v svetu, v obdobju tehničnih vlad in populistov, novega zagona nacionalizma in ksenofobije, v obdobju neizmernih moči mednarodnih korporacij, v obdobju migracij, bodečih žic, zidov in vojn, v neoliberalističnem in postfaktičnem svetu. Tematsko projekt črpa prav iz življenjskih pozicij sodelujočih umetnic in njunega doživljanja trenutne družbene situacije. Vir navdiha je izrazito oseben, to osebno pa s pomočjo skrbno izbranih metod dela predelujeta v univerzalnejša umetniška dela. Tako je nastala potopljena koncertna predstava Pod vodo in tako je za njo nastal še istoimenski album.


Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič sta ustvarjalki na področju uprizoritvenih umetnosti s poudarkom na improvizaciji, klovnovstvu in fizičnem gledališču. Tokrat pa se jima je znotraj ustvarjalnega procesa za najbolj sočnega izkazal medij glasbe. In sicer iz dveh razlogov - metodološkega in vsebinskega. Metodološko je ustvarjanje glasbe umetnicama omogočilo odmik, izrazito predelavo osebnih občutij, ki pa obenem zadrži čustveni naboj in živost. Vsebinski razlog pa je v tem, da sta ustvarjalki v položaju, ko sta kot ne-glasbenici precej omejeni s svojim znanjem in veščinami, pa se kljub temu še naprej borita in iščeta nove načine izražanja. Kako delovati znotraj močnih omejitev, kako znotraj ozkih prostorov iskati možnosti, ki nam še ostajajo v trenutni družbeni situaciji. Projekt Pod vodo se po eni strani posveča občutenjem represije, prekarnosti in ujetosti v neoliberalne odnose, po drugi strani pa iskanju in ustvarjanju prostorov, kjer še lahko živijo in se razvijajo drugačni odnosi. Pod vodo je duhovit razmislek o tem, kje trenutno smo ter kam se lahko umaknemo.