Pod vodo
potopljena koncertna predstava


10. in 11. november ob 20h
PocketTeater, Rimska 2a, Ljubljana

Število gledalk in gledalcev je omejeno na 23, zato je obvezna vnaprejšnja rezervacija. Pišite nam!


Pod vodo je avtorski projekt Alenke Marinič in Maje Dekleva Lapajne, dolgoletnih sodelavk pod okriljem Kolektiva Narobov. Leta 2016 sta ponovno vstopili v intenziven ustvarjalni proces, ki še vedno traja in za katerega upata, da se bo nadaljeval še dolgo v prihodnost. Avtorici, ki ju družijo poglavitna obdobja skupnega ustvarjanja v preteklosti ter tesen prijateljski odnos, sta tekom ustvarjanja glasbeno-gledališkega dogodka predelovali svoja doživljanja neokapitalističnih družbenih razmerij, preizpraševali pozicijo ne več tako "mladih umetnic" in samozaposlenih mam, podoživljali večne časovne stiske in delovne zgostitve, pritiske in radosti tako v profesionalnem kot v zasebnem življenju, ter vsaka zase in skupaj iskali nova zatočišča. Pod vodo je igriva koncertna predstava o doživljanju tesnob današnjega časa ter duhovit razmislek o tem, kje trenutno smo in kam se lahko umaknemo.


Glavni medij predstave Pod vodo je glasba, kljub temu ali pa ravno zato, ker gre za zvrst, kjer so zmožnosti ustvarjalk omejene. Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič delujeta namreč na področju uprizoritvenih umetnosti s poudarkom na gledališki improvizaciji, klovnskemu gledališču in gibalnih predstavah, medtem ko je njuno glasbeno znanje zgolj osnovno. Medij glasbe jima tako omogoča poigravanje znotraj močnih omejitev in obenem iskanje ozkih prostorov svobode. Skupek avtorskih pesmi se prepleta s spontanimi govorno-gibalnimi vložki, predstava pa se odvije na intimistični scenografiji, ki daje zavetje tople domačnosti, in v kateri se udobno namestite tudi gledalke in gledalci. Vabljeni torej na druženje pod vodo!


Avtorici in izvajalki: Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič
Kostumografija in svetovanje za sceno: Katarina Zalar
Svetovanje za gib: Andreja Rauch Podrzavnik
Fotografija: Špela Škulj
Podpora: Ministrstvo za kulturo, PocketTeater
Produkcija: Družina umetnosti Narobov
Hvala: Borut Cajnko, Justin Durel, Jaša Jenull, Gregor Kamnikar, Kreatorij DIC, Tomaž Lapajne Dekleva, Gregor Moder, Samo Oleami, Jelena Oleami, Barbara Polajnar, Zanda Priedite, Maja Smrekar, Eva Š. Maurer, Sara Šoukal


Predstava ima prost vstop. Lahko pa jo podprete s prostovoljnim prispevkom, s katerim se bodo pokrivali stroški najema prostora in honorar ustvarjalk. Za prispevke in podporo se vam že naprej zahvaljujemo, saj nam omogočajo, da bomo predstavo in svoje delo lahko nadaljevali tudi v prihodnosti!