Pod vodo
potopljena koncertna predstava


Pod vodo je avtorski projekt Alenke Marinič in Maje Dekleva Lapajne, ki ju družijo poglavitna obdobja skupnega ustvarjanja ter tesen prijateljski odnos, obenem pa tudi pozicija, v kateri sta se znašli kot ustvarjalki: generacija srednjih let, ki ne ujame več starih socialnih ugodnosti, obenem pa ne spada v kategorijo perspektivnih “mladih umetnikov”, mami majhnih otrok, samozaposleni v kulturi, prekarni delavki, srednji razred v izginjanju oziroma drsenju navzdol, ženski. V širšem kontekstu pa ustvarjalki v obdobju varčevalnih programov in razgradnje socialne države, v obdobju naraščanja neenakosti v Sloveniji, EU in v svetu, v obdobju tehničnih vlad in populistov, novega zagona nacionalizma in ksenofobije, v obdobju neizmernih moči mednarodnih korporacij, v obdobju migracij, »tehničnih ovir« in vojn, v neoliberalističnem in postfaktičnem svetu. Tematsko projekt črpa prav iz življenjskih pozicij sodelujočih umetnic in njunega razumevanja trenutne družbene situacije. Vir navdiha je izrazito oseben, to osebno pa s pomočjo različnih metod dela in skrbno izbranih umetniških pristopov predelujeta v univerzalnejši gledališko-glasbeni dogodek. Pod vodo je igriva zmes koncerta in gledališke predstave, ki se po eni strani posveča občutenjem represije, prekarnosti in ujetosti v neoliberalne odnose, po drugi strani pa ustvarjalki iščeta nove prostore, kjer še lahko živijo in se razvijajo drugačni odnosi. Pod vodo je duhovit odrski razmislek o tem, kje trenutno smo ter kam se lahko umaknemo.


Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič, dolgoletni sodelavki pod okriljem Kolektiva Narobov, sta ustvarjalki na področju uprizoritvenih umetnosti s poudarkom na improvizaciji, klovnovstvu in fizičnem gledališču. Tokrat pa se jima je znotraj ustvarjalnega procesa za najbolj sočnega izkazal medij glasbe. In sicer iz dveh razlogov - metodološkega in vsebinskega. Metodološko je ustvarjanje glasbe performerkama omogočilo odmik, predelavo osebnih občutij v odrski material, ki pa obenem zadrži čustveni naboj in živost. Vsebinski razlog pa je v tem, da sta performerki v položaju, ko sta kot ne-glasbenici precej omejeni s svojim znanjem in veščinami, pa se kljub temu še naprej borita in iščeta nove načine izražanja. Kako delovati znotraj močnih omejitev, kako znotraj ozkih prostorov iskati možnosti, ki nam še ostajajo v trenutni družbeni situaciji.


Koncertna predstava Pod vodo je postavljena v miniaturne in intimne uprizoritvene prostore. Postavitev v majhen prostor deluje v skladu z vsebino predstave - krčenje prostora za umetniško delovanje, pa tudi širše za kolektivno ustvarjanje, solidarnost in enakopravno sobivanje. Obenem omogoča močnejše doživetje za vse vpletene, intimnejšo atmosfero in globlje povezave. Niz avtorskih osebno izpovednih pesmi in gibalno-govornih sekvenc sta ustvarjalki postavili v realistično in intimno scenografijo, polno scenografskih detajlov, bodisi iz njunega zasebnega življenja ali takšnih, ki se nanašajo na katero izmed tem v predstavi. Scenografski detajli prinesejo dodaten občutek domačnosti - osebnega pristopa in hkrati ustvarjanja novih prijetnih prostorov. Prostor za gledalce in prostor za performerki nista ločena, celotno gledališče je na voljo za igro, tako za opazovanje kot za nastopanje. Gledalci se udobno namestijo v različnih kotičkih, od koder se lahko potopijo v dogodek. Pod vodo ni samo zmes koncerta in predstave, temveč se poigrava tudi z elementi instalacije.


Alenka Marinič in Maja Dekleva Lapajne sta pri razvijanju predstave sodelovali še s tremi ustvarjalkami. Kostume je zasnovala Katarina Zalar, mednarodno aktivna kostumografinja in scenografinja, sicer članica kolektiva KUD Ljud in večkratna sodelavka pri projektih Kolektiva Narobov. Katarina Zalar je avtoricama svetovala tudi scenografsko. Gibalno je predstavo okrepila Andreja Rauch Podrzavnik, večkrat nagrajena koreografinja, prejemnica nagrade žirije Gibanice za najboljšo predstavo in nagrade Ksenije Hribar za koreografsko delo. Ustvarjalni proces je zaokrožilo sodelovanje z vizualno umetnico Špelo Škulj, fotografinjo in video ustvarjalko, ki se ukvarja s pojmom svetlobe in njenimi pomeni. V fotografski objektiv je zajela svoj pogled na projekt in podvodno tematiko.


Anja Radaljac: Iščoč tišino - refleksija o(b) predstavi Pod vodo


Slavko Pezdir o predstavi Pod vodo (znotraj članka o Ne-festivalu)


O predstavi je poglobljeno pisal tudi Samo Oleami v Dialogih. Njegovo kritiko si lahko preberete na desni strani med fotografijami.


Poetično recenzijo je napisala tudi Barbara Jozelj v Kraljih ulice. Tudi njen zapis si lahko preberete na desni strani med fotografijami.


Samo Oleami and Maja Dekleva Lapajne, Interview on Radio Študent


Avtorici in izvajalki: Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič
Kostumografija in svetovanje za sceno: Katarina Zalar
Svetovanje za gib: Andreja Rauch Podrzavnik
Fotografija: Špela Škulj
Podpora: Ministrstvo za kulturo in Pocket Teater
Produkcija: Družina umetnosti Narobov
Hvala: Borut Cajnko, Justin Durel, Jaša Jenull, Gregor Kamnikar, Kreatorij DIC, Tomaž Lapajne Dekleva, Gregor Moder, Samo Oleami, Jelena Oleami, Barbara Polajnar, Zanda Priedite, Maja Smrekar, Eva Š. Maurer, Sara Šoukal in Sonja Vilč


Predstava ima prost vstop. Lahko pa jo podprete s prostovoljnim prispevkom, s katerim se bodo pokrivali stroški najema prostora in honorar ustvarjalk. Za prispevke in podporo se vam že naprej zahvaljujemo, saj nam omogočajo, da bomo predstavo in svoje delo lahko nadaljevali tudi v prihodnosti!