Should I stay or should I go?


Should I stay or should I go? je interdisciplinarni projekt, kjer ustvarjalne moči združuje pet gledališč - Theater im Bahnhof iz Gradca, Compagnie Combats Absurdes iz Lyona, Stockholms Improvisationsteater iz Stockholma, Gorilla Theater iz Berlina ter Kolektiv Narobov (Zavod Federacija Ljubljana) - in sicer z namenom razviti možne uporabe principov gledališke improvizacije na drugih umetniških in širše družbenih področjih.


V okviru projekta sta nastala knjiga Collective Improvisation, From Theatre to Film and Beyond, in film Should I stay or should I go?.


Should I stay or should I go?
filmski omnibusRežija: Beatrix Brunschko, Klaus Salminen, Ludger Lemper, Maja Dekleva Lapajne, Philippe Muyard
Igra: Julie Doyelle, Lorenz Kabas, Michael Wolf, Per Gottfredsson, Sonja Vilč
Fotografija: Borut Bučinel, Bratislav Stanković, Jonas Marpot, Mark Dölling, Robert Oberrainer
Montaža: Andi Winter, Christin Veith, Hélène Raphel, Henning Stooove, Jonas Marpot, Julia Drack, Klaus Salminen, Omar Ismail Annderssen
Kostumografija in scenografija: Adde Huumo, Florian Langlais, Johanna Hierzegger, Maja Smrekar, Marie Landgraf
Glasba: Hannu Risku, Jerôme Trigon, Mats Karlsson, Per Gottfredsson
Ton: Damjan Rostan, Fabio Schurischuster, Samuel Lévy – Micolini, Thomas Diesel
Producenti: Christoph Jungmann, Juš Milčinski, Matthieu Loos, Marie Wellmann, Monika Klengel, Therese Hooornqvist
Prevod: Borut Cajnko
Produkcija: Kolektiv Narobov, Zavod Federacija Ljubljana, Combats Absurdes, Gorilla Theater e.V., Stockholms Improvisationsteater, Theater im Bahnhof
Podpora: Program Kultura Evropske komisije, Ministrstvo za kulturo RS, Eles d.o.o.


Should I stay or should I go? je filmski omnibus, ki je nastajal v petih državah pod taktirko petih režiserjev s stalno zasedbo petih igralcev, ter se tematsko posveča ostajanju in odhajanju. Avstrijski del omnibusa raziskuje vprašanje Ostati ali oditi? v ljubezenskih odnosih, francoski ustvarjalci so se poglobili v trpljenje na delovnem mestu, na Švedskem raziskujejo ohranjanje in zapuščanje družinskih vezi, nemški del omnibusa raziskuje dilemo ostajanja in odhajanja na področju lastnega telesa, slovenski del omnibusa pa se ukvarja z nadvse aktualno tematiko bega možganov.


Film je nastal kot del večjega mednarodnega projekta, kjer je ustvarjalne moči združilo pet gledališč – Theater im Bahnhof iz Gradca, Compagnie Combats Absurdes iz Lyona, Stockholms Improvisationsteater iz Stockholma, Gorilla Theater iz Berlina ter Kolektiv Narobov, Zavod Federacija Ljubljana – in sicer z namenom razviti možne uporabe principov gledališke improvizacije na drugih umetniških in širše družbenih področjih. Tovrstno ozadje daje filmu precejšnjo svežino in igrivost, na določenih delih presenetljive dramatične zasuke, spet drugod pa vrhunski humor, s pomočjo katerega se lažje soočimo s stanjem današnje družbe.