Le Grand Big Tour (with cheese)


Nadvse teatralično vodeni ogled mesta.


Izkusite mesto! Začutite njegov resnični utrip! Doživite skrivnosti, ki se izmuznejo celo avtohtonim prebivalcem! Aaaaaa!


Le Grand Big Tour (with cheese) je ekstravagantna mešanica performansa, uličnega gledališča in stare dobre turistične ekskurzije. Vodič in asistentki spremljajo obiskovalce skozi najbolj zanimive ulice in jim pripovedujejo zgodbe, skrivnosti in bizarnosti o mestu in njegovih prebivalcih. Ker pa je vodič pravzaprav tujec in ne ravno vešč slovenščine, si mora pri opisih, razlagah in komentarjih pomagati s slapstick vložki, dadaizmom, sodobnoumetniškimi prijemi in absurdnim humorjem.


Le Grand Big Tour (with cheese) je edina resnična izkušnja mesta.
Koncept Le Grand Big Tour (with cheese) izhaja iz teorije o družbi spektakla, v kateri resničnost postaja nevidna skozi mešanico reklam, klišejev in propagande. Hkrati pa ima ta mešanica reprezentacij konkreten vpliv na naše življenje – izkušnja dejanske resničnosti, ki jo vidimo in slišimo se vse bolj spreminja v izkušnjo zgolj njenih reprezentacij.


Le Grand Big Tour (with cheese) se igra z reprezentacijami mesta, kot jih ustvarja turizem.
Skozi združevanje konvencionalnega vodenega ogleda po mestu in bizarnega pristopa vodičev do mesta, Le Grand Big Tour (with cheese) spreobrača ustaljena razmerja med navadnim in nenavadim, zanimivim in dolgočasnim, resnico in fikcijo, dovoljenim in prepovedanim.


Koncept, performerji: Alenka Marinič, Oriol Puig Taulé, Sonja Vilč
Kostumi, rekviziti: Silvia Panera, Alenka Marinič, Oriol Puig Taulé, Sonja Vilč
Grafično oblikovanje: Žiga Testen
Fotografija: Alaia Berhonde
Produkcija: KUD France Prešeren
Predpremiera: marec 2010, Festival 100 Grad, Berlin
Premiera: julij 2010, Ana Desetnica, Ljubljana
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana
Hvala: Slivia Panera, Alaia, Jordi, varnostna služba berlinskega SPD poslopja