Iz vode na kopno je raziskovalno-ustvarjalni proces dolgoletnih sodelavk in prijateljic, uprizoritvenih umetnic Alenke Marinič in Maje Dekleva Lapajne. Leta 2017 sta vstopili v predstavo in glasbeni album Pod vodo in kmalu zatem zasnovali trilogijo skupnega ustvarjanja: Pod vodo, Na tleh, V zraku. Sanjata tudi o epilogu Pod zemljo, ki ga morebiti izvede samo še ena od njiju ali pa se zgodi brez njune fizične prisotnosti na tem svetu. Oktobra 2023 bosta na festivalu Mesto žensk premierno uprizorili odrsko delo Na tleh. Obdobje, kjer se njuno delo preobraža iz potopljene koncertne predstave Pod vodo v prizemljeno dejanje Na tleh imenujeta Iz vode na kopno. V tem času večkrat preizkušata in soustvarjata novo nastali material z občinstvom, saj doživljata uprizoritveno umetnost kot skupnostno dejanje.


Umetnici sta se v projektu Pod vodo ukvarjali z občutenjem represije, prekarnosti in potopljenosti v neoliberalne odnose, ter z vprašanjem, kam in kako se umakniti, kako negovati prostore, v katerih se lahko izoblikujejo drugačni, pristnejši odnosi. Projekt Na tleh prinaša vprašanja izčrpanosti, občutka, da je nemogoče vstati, pa tudi vztrajanja, odriva, upora in odločnega stanja na tleh. Iz vode na kopno torej valovi med vsemi temi temami.


Uprizoritev črpa iz življenjskega položaja, v katerem sta se umetnici znašli kot ustvarjalki srednjih let (ne ujameta več starih socialnih ugodnosti, obenem pa ne spadata v kategorijo perspektivnih »mladih umetnic«), kot mami, kot samozaposleni v kulturi, kot prekarni delavki, kot pripadnici srednjega razreda in nenazadnje kot ženski. Njun vir navdiha je izrazito oseben, a ga s pomočjo skrbno izbranih umetniških pristopov predelujeta v univerzalnejši gledališko-glasbeni dogodek.


Tehnično vodstvo in oblikovanje svetlobe: Špela Škulj
Oblikovanje zvoka: tehnična ekipa Kina Šiška
Produkcija: Mesto žensk
Koprodukcija: CUK Kino Šiška, DU Narobov
Podpora: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana