Skupnost


Mednarodna improvizacijska poslastica, kjer se na odru srečajo umetniki iz sedmih držav. Ustvarjalci iz različnih kulturnih, ekonomskih, političnih in tudi umetniških okolij, se posvečajo tematiki skupnosti. Prvi primer za igrivo raziskavo je kot na dlani - mednarodna skupnost gledaliških improvizatorjev. Ali pa kar skupnost ljudi, ki se zanimajo za tovrstno umetniško ustvarjanje in se med drugim srečajo prav na tem dogodku.


Življenje v sodobnih oblikah kapitalizma postaja nevzdržno. In Evropska unija, kjer živijo ustvarjalci predstave, ni izjema. Ena od strategij preživetja je, da gradimo in na vse pretege ščitimo male skupnosti, ki nam ponujajo drugačne odnose. Z umetniškim delovanjem ne moremo in tudi nimamo namena proizvajati velikih družbenih sprememb, lahko pa naredimo prostor za kolektivno ustvarjanje, prostor, v katerem je mogoče preživeti in se pri tem celo dobro imeti.


Skupaj bomo, performerke in performerji ter gledalke in gledalci, preživeli le dve uri, a to še ni razlog, da se ne bi dotaknili pomembnega človeškega vprašanja – kako si pravzaprav želimo živeti skupaj? Vsak trenutek je dober trenutek za to vprašanje in spotoma lahko iščemo odgovore.


Predstava Skupnost je nastala v okviru večjega mednarodnega projekta Our Lives.


Zamisel in režija: Maja Dekleva Lapajne
Igra in soavtorstvo: Alenka Marinič, Alexander Georgiev Mitrev, Beatrix Brunschko, Gilles Delvaulx, Audrius Bružas, Mia Møller
Glasba v živo in soavtorstvo: Hannu Risku
Oblikovanje svetlobe: Borut Cajnko, Torsten Litschko
Umetniško posvetovanje: Christoph Jungmann, Matthieu Loos, Michaela Puchalková
Izvršni producent: Juš Milčinski
Produkcija: Družina umetnosti Narobov in Zavod Federacija
Koprodukcija: Gorilla Theater, Combats Absurdes, Česká improvizační liga
Sodelovanje: KC Španski borci, English Theatre Berlin
Podpora: program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, Mestna občina Ljubljana
Predstava Our Lives: Skupnost črpa navdih in nadalje razvija zamisli in metode, uporabljene v predstavah Zadnja želja in Skupnost na festivalih Goli oder in Improtheaterfestival Würzburg. Iskrena zahvala vsem soustvarjalcem predstav: Amy Moule, Amy Shostak, Borut Bučinel, Borut Cajnko, Daniel Orrantia, Eva Jus, Evren Gülseven, Goran Završnik, Gregor Moder, Hannu Risku, Heather Urquhart, Inbal Lori, Jan Hrušovar, Jim Libby, Juš Milčinski, Katarina Veselko, Keng-Sam Chane Chick Té, Koray Bülent Tarhan, Lee White, Lena Försch, Marko Mayerl, Mistral Majer, Olivija Grafenauer, Peter Frankl, Sara Šoukal, Sarah Michaelson, Thorsten Brand, Tomaž Lapajne Dekleva, Vid Sodnik, Zeynep Özyurt Tarhan